Uutiset

Saimaan Kuitu Oy:n EU:n maaseuturahaston hankekausi menestyksekäs – asiakkaat tyytyväisiä nopeisiin ja varmoihin yhteyksiin

”Ensimmäinen hankekausi on ollut sekä tuloksien että talouden osalta suunnitellun kaltainen. Olemme rakentaneet vuosina 2015-2017 Savitaipaleelle ja Taipalsaarelle kaikkiaan 430 kilometriä valokuituverkkoreittejä ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä nopeisiin ja varmoihin yhteyksiin”, Saimaan Kuitu Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen toteaa tyytyväisenä.

 Kuntien omistama ja voittoa tavoittelematon Saimaan Kuitu Oy syntyi syksyllä 2015. Vuoden 2015 aikana valokuituverkon investoinnit tulivat perustajakunnilta. Vuosina 2016 ja 2017 valokuituverkon rakentamista on jatkettu EU:n maaseuturahaston tukirahoituksella. Rakentamisessa on hyödynnetty paljon yhteisrakentamista. Saimaan Kuidun kaapeleita on mennyt samaan ojaan sähkö- ja valaistuskaapeleiden, kaukolämpöputkien ja teleoperaattorin valokaapelien kanssa. Yhteisrakentamisen ansiosta on säästynyt paljon rahaa kaikilta yhteisrakentamisen osapuolilta ja se on ollut erittäin järkevää toimintaa myös alueen asukkaiden kannalta.

Penetraatio rakennetuilla alueilla 46%

EU-tukirahoitusta Savitaipaleen ja Taipalsaaren hankkeet ovat saaneet yhteensä 1,4 miljoonaa euroa vuosina 2016-2017. Kuntien kokonaispanostukset ovat olleet 2 miljoonaa euroa ja loput rahoituksesta tulee liittymämaksuista. Valokuituverkon kokonaiskustannusarvio vuosina 2015 -2017 on 6 miljoonaa euroa. Nyt rakennettujen alueiden omakotitalojen ja yritysten osalta penetraatio eli liittymisaste on 46 %. Joissakin kylissä liittyjiä on ollut jopa 80 – 100 %. ”Tukirahoitus on mahdollistanut sen, että myös maaseudun asukkailla on mahdollisuus toimiviin tietoliikenneyhteyksiin ja tulevaisuus on turvattu, sillä tarpeet tietoliikenneverkon nopeuden ja varmuuden suhteen kasvavat vuosi vuodelta” toimitusjohtaja Puhakainen toteaa.

Talous kunnossa

Tarkan taloudenpidon ansiosta Saimaan Kuidun talous on vakaalla pohjalla. Se on edennyt aivan 2015 laadittujen ja 2016 tarkennettujen suunnitelmien mukaisesti. ”Saimaan Kuitu maksaa lyhytaikaiset lainat pois vuoden 2017 lopussa lainasuunnitelmien mukaisesti. Lyhytaikaiset lainat ovat tarvittu, koska EU:n maaseuturahaston tukirahat ja alv-palautuksen tulevat jälkikäteen, joten rakentamisen ajaksi on tarvittu rahoitusta laskujen maksamiseen”, toimitusjohtaja Puhakainen kertoo.

Liittymäsopimuksia yli 1500 asiakkaan kanssa

Myös Lemi liittyi viime vuoden lopulla Saimaan Kuitu Oy:n omistajiin. Tällä hetkellä asiakaskuntien alueella on solmittuna yli 1500 liittymäsopimusta.

Rakentamista jatketaan muutetun laajakaistalain turvin

Laajakaistalakia muutettiin heinäkuun puolessa välissä. Rakentamisen Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren osalta on suunniteltu jatkuvan tämän Etelä-Karjalan liiton lokakuun aikana hakuun avattavan laajakaistalain mukaisen rahoituksen kautta. Jos asia etenee aikataulussaan, niin rakentaminen Lemillä voisi käynnistyä marraskuun puolivälin jälkeen. Ensimmäisiä rakennusalueita olisivat Lemin keskusta ja Toukkala-Laksiainen suunta sekä mahdollisesti Iitiä ja Kuukanniemi, jos talvi ei yllätä. Savitaipaleella uuden hankkeen mukaiset työt alkaisivat Kaihtulan ja Välijoen suunnalta ja Taipalsaarella Toijan alueella.

Saimaan Kuitu toteuttaa EU:n laajakaistayhteystavoitetta                                                                  

Euroopan Unioni on esittänyt vuoden 2025 tavoitetasoksi, että kaikkialla EU:ssa tulisi olla saatavilla sadan megabitin yhteydet, joiden nopeus on mahdollista nostaa yhteen gigabittiin. Myös Suomi on käynnistänyt viime kesänä kansallisen laajakaistastrategian valmistelun. Saimaan Kuitu ja sen omistajakunnat toteuttavat omalta osaltaan EU:n tavoitetta.

Rakentaminen välillä haastavaa, mutta jälkityöt hoidetaan

Tietoliikenneverkko on yksi harvoja investointeja jonka arvo ja tuotto kasvavat rakentamisen jälkeen. Jo rakentamisen aikana se työllistää merkittävästi ja tuo verotuloja kuntaan. Haasteitakin on. ”Kaivuutyössä on kohdattu monenlaisia maastokohteita. Tästä syystä aikataulut heittelevät välillä melkoisesti”, rakentamisen projektipäälliköt Kari Kotirinta ja Juhani Kainlauri kertovat.
Kivikkoisilla teillä kaivuutyö aiheuttaa vääjäämättä jälkitöitä, kuten kivien ja kantojen poistoa. ”Kaikki kohteet hoidetaan kuntoon. Tässä tarvitaan malttia ja yhteistyötä”, projektipäälliköt toteavat.

 Suuri kiitos projektiin osallistuneille! Tekemistä riittää syksyn aikana liittymien käyttöönotossa

Saimaan Kuidulla on oma pieni ydinorganisaatio. Se on toiminut verkostomaisesti yhteistyössä useiden yhteistyöyritysten kanssa. ”Oma henkilökunta, urakoitsijat, myyjäyritykset ja muut yhteistyöyritykset ovat tehneet hyvää työtä. Vielä on kuitenkin paljon tekemistä meneillään olevan EU-projektin osalta Savitaipaleella ja Taipalsaarella ennen kuin kaikki valokaapelijatkokset on tehty ja valokuituliittymän tilanneille asiakkaille on toimitettu internetyhteydet”, toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen toteaa.

 

 Lisätietoja:

Saimaan Kuitu Oy, toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen, 0400 141 056, tuomo.puhakainen@saimaankuitu.fi
Savitaipaleen rakentamisen projektipäällikkö Kari Kotirinta, 050 453 2032, kari.kotirinta@saimaankuitu.fi
Taipalsaaren ja Lemin rakentamisen projektipäällikkö Juhani Kainlauri, 0400 101 466, juhani.kainlauri@saimaankuitu.fi

Saimaan Kuitu Oy on Savitaipaleen, Taipalsaaren ja Lemin kuntien omistama voittoa tavoittelematon valokuituverkkoyhtiö, joka perustettiin kuntalaisten tarpeesta käyttää nopeita ja varmoja tietoliikenneyhteyksiä.

Viasatin urheilukanavat katsottavissa ilmaiseksi Watson-palvelussa 25. – 28.8.2017

Tulevana viikonloppuna, 25.8.-28.8., hemmotellaan penkkiurheilun ystäviä! Viikonlopun ajaksi avataan vapaaseen katseluun urheilufanin toivekanavat Viasat Urheilu, Viasat Jalkapallo ja Viasat Jääkiekko  jo aamukahdeksalta. Kanavat ovat vapaasti katsottavissa myös Watson-palvelussa. Vapaa katselu päättyy maanantaina 28.8. kello 8.00.

Katso ainakin nämä Viasatilta:

SKA – JOKERIT Pe 25.8. klo 19:25
Pietarin 50 miljoonan euron tähtisikermä vastaan suomalaisen jääkiekon terävin keihäänkärki. // Kauden ensimmäinen KHL-studio Iiro Harjulan johdolla alkaa klo 19:00

ALL ACCESS: MAYWEATHER – MCGREGOR Pe 25.5. klo 23.00
4-jaksoinen huppudokkari

MANCHESTER UNITED – LEICESTER La 26.8. klo 16:55
Rohkea hyökkäyspeli on tämän kauden juttu, montako maalia nähdään? // Selostajana Tuomas Virkkunen

SAVONLINNAN NYRKKEILYILTA La 26.8.klo 19:25
Ringissä Suomen kovimmat iskijät Eva Wahlström, Niklas Räsänen ja Jussi Koivula. // Selostajina Antti Mäkinen ja Jani Rajalin

IIRO HARJULAN ISÄNNÖIMÄ NYRKKEILYSTUDIO La 26.8. klo 00:00
Vieraana Suomen ensirivin ottelijoita ja nyrkkeilyasiantuntijoita. Koko yön kestävässä lähetyksessä valmistaudutaan kaikkien aikojen puhutuimpaan nyrkkeilyotteluun. Näet myös rajun Mayweather – McGrecor All Access dokumentin!

LIVERPOOL – ARSENAL Su 27.8. klo 17:55
Miten räjähtävästi aloittanut Arsenalin Romelu Lukaku pärjää Anfieldillä? // Selostajana Ville Kuusinen

 

Laajakaistarakentamisen lainsäädäntö muuttuu

Hallituksen esitys laajakaistarakentamisen tukea haja-asutusalueilla koskevan lainsäädännön muuttamisesta hyväksyttiin tänään eduskunnan toisessa käsittelyssä.
Myös Saimaan Kuitu Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen oli kuultavana liikenne- ja viestintävaliokunnan asiantuntijakuulemisessa maaliskuussa. Etelä-Karjalassa ollaan erittäin tyytyväisiä lakimuutokseen.
– Vain yksi tavoite “vapaa-ajan asunnot” ei mennyt tavoitteemme mukaisesti, toimitusjohtaja Puhakainen toteaa.

 

Saimaan Kuitu Oy:n rakentamisen ja liittymien käyttöönoton tilanne

Taipalsaarella Konstun osalta valokuituverkko alkaa olla valmis. Viimeistelyjä tehdään tällä viikolla. Tämän jälkeen on valokaapelin maarakennustöitä Pappilanlahdentiellä.
Viikolla 23 ollaan jo Vitsain alueella rakentamassa liittymiä. Ahokkalassa ja Hovinmäen alueella Kilkinsaarentiellä teemme Lappeenrannan Energian kanssa yhteiskaapelointia kesäkuun alussa.

Kesäkuun puolen välin jälkeen rakentaminen on siirtynyt  Ahokkalan alueelle.

Savitaipaleella Nikkilän alue on kaapeloitu. Tällä viikolla tehdään Kylliälän ja Lyytikkälän alueiden valokuitukaapelointia. Tämän jälkeen on vuorossa Säänjärven, Nion ja Susivuoren kylät.

Myös liittymien käyttöönotto alkaa heti  kesäkuun alussa Konstussa ja Nikkilässä, kun alueen valokaapelijatkot ovat valmiina.

Asiakkaiden kannattaa huomioida, että kaikki liittymät myös pääsääntöisesti laskutetaan ennen kaapelin tuomista tontille. Yhtään liittymää ei pääsääntöisesti rakenneta, jos asiakas ei ole maksanut liittymäänsä tai asiakkaalla ei ole velkakirjaa rahoituksella maksamisesta.

 

Toimitusjohtajan katsaus

Valokuituverkon syntymisen perustatyö tehtiin syksyn 2014 ja kevään 2015 aikana.

Vuoden 2014 aikana perustajakunnille selvisi, että teleoperaattorit eivät tule rakentamaan valokuituverkkoja Taipalsaarella ja Savitaipaleella. Toisaalta jo silloin tiedettiin, että Sonera aikoo purkaa kuparikaapeleihin perustuvat laajakaistayhteydet ja näin kuntien laajat alueet jäisivät pelkästään laajakaistayhteyksissä GSM verkkojen varaan.

Talvella 2014-2015 Taipalsaaren ja Savitaipaleen kuntien alueille suunniteltiin valokuituverkko, jossa otettiin huomioon yhteisrakentaminen Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n kanssa Taipalsaarella ja Elisa Oyj:n kanssa Taipalsaarelta Savitaipaleelle.

Keväällä 2015 tekivät Taipalsaaren ja Savitaipaleen kuntien kunnanvaltuustot kauaskantoiset yksimieliset päätökset aloittaa valokuituverkon rakentaminen kuntien omana lähes 2 miljoonan investointina.

Osuuskunta vai osakeyhtiö

Alkukesän 2015 aikana mietittiin perustettavan toimijan muotoa, perustetaanko osuuskunta vai osakeyhtiö. Laajojen ja perusteellisten selvitysten jälkeen päätettiin perustaa voittoa tavoittelematon Saimaan Kuitu Oy. Silloin todettiin, että Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien omistama yhtiö on helpompi johtaa ja uusi kuntalaki soveltuu paremmin kuntaomisteiselle yhtiölle.

Lemin kunta Saimaan Kuidun osakkaaksi

Lemin kunta tuli Saimaan Kuidun osakkaaksi 1.12.2016. Samalla tehtiin uusi osakassopimus kaikkien kolmen omistajakunnan kesken.

Perusteleoperaattorin kilpailutus ja avoin verkko

Ennen Saimaan Kuidun perustamista kilpailutettiin perusteleoperaattori neuvottelumenettelyllä. Perusteleoperaattorin tehtävä on ylläpitää avointa Saimaan Kuidun valokuituverkkoa. Tarjouksia saatiin kolmelta teleoperaattorilta ja kilpailun voitti Blue Lake Communications Oy (BLC). BLC:n tarjous täytti kaikki tarjouspyynnön vaatimukset ja oli tarjouksista edullisin. Kilpailutuksen jälkeen tehtiin kaikki tarpeelliset liittymäsopimusehdot, liittymäsopimukset ja tuotteiden palvelukuvaukset, jotta liittymien myynti voitiin aloittaa Saimaan Kuidun perustamisen jälkeen.

Saimaan Kuidun kaikki keskeiset teleoperaattoripalvelut ostetaan määräaikaisella sopimuksella BLC:ltä, koska omaa osaamista ei olisi ollut riittävästi koko teleoperaattoritoiminnan nopeaan aloittamiseen. Saimaan Kuitu on ollut erittäin tyytyväinen BLC:n toimintaan. Kuitenkin jo alun perin on lähdetty siitä, että BLC sopimus on määräaikainen ja se kilpailutetaan ennen sopimuksen umpeutumista. Tarvittaessa uudelle sopimukselle haetaan myös uutta sisältöä ja katsotaan mitä Saimaan Kuitu tekee itse työllistämällä oman paikkakunnan ihmisiä tai mitä ostetaan palveluna.

Tasapuoliset palvelut kaikille kuntalaisille

Heti alusta lähtien Saimaan Kuidun tavoitteena on ollut rakentaa tasapuoliset ja tasahintaiset valokuituyhteydet ja internetpalvelut kaikille kuntalaisille. Yhtiö on perustettu kuntalaisia varten.

Saimaan Kuidun valokuituverkko on erittäin laaja ja varmatoiminen

Vuoden 2015 ja 2016 aikana on Saimaan Kuitu rakentanut valokuituverkkoa laajasti molempien perustajakuntien alueella. Kaapeliojaa on tehty kaikkiaan 300 kilometriä. On perustettu ja varustettu kaksi viestiasemaa molempiin kuntakeskuksiin Taipalsaarelle ja Savitaipaleelle sekä niiden välille on rakennettu valokuituyhteys. Erityisesti on panostettu valokuituverkon varmatoimisuuteen valitsemalla laadukkaita materiaaleja ja osaavia urakoitsijoita sekä rakennettu valokuituverkon internetvarmistusyhteydet.

Yhteisojarakentaminen

Yhteisojarakentamista on tehty hyvällä menestyksellä yhdessä Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n kanssa ja molempien omistajakuntien valaistuskaapelointiprojekteissa sekä Elisan kanssa yhteisojareitillä. Yhtiö on osallistunut yhteisrakentamisen lain valmisteluun. Lain voimaan tulon jälkeen viestintävirasto on huomioinut Saimaan Kuidun aktiivisuuden yhteisrakentamisessa ja se on kutsunut yhtiön auttamaan yhteisrakentamisen markkinoinnissa. Saimaan Kuidun lähtökohdat yhteisrakentamiselle ovat Suomen, alueemme ja kansalaisten hyöty. Yhteisrakentaminen on säästänyt myös Saimaan Kuidun rakentamiskustannuksia.

Laajakaistalain muutos

Saimaan Kuitu on vaikuttanut myös merkittävästi nykyisen laajakaistalain muuttamiseen. Saimaan Kuidun elokuun 2016 hallituksen kokouksessa arvioitiin valokuituverkon jatkorakentamista laajakaistalain tukirahoilla. Keskustelujen pohjalta päätettiin ehdottaa laajakaistalain muuttamista, jotta rakentaminen ei sisältäisi niin paljon taloudellisia riskejä. Loppuvuodesta 2016 laajakaistalain muutosesitys oli hyvässä myötätuulessa eduskunnassa. Saimaa Kuitu hakee uuden lain myötä tukea heti kun se on mahdollista.

Nopeat valokuituyhteydet ja internet palvelut otettu hyvin vastaan

Saimaan Kuitu on otettu hyvin vastaan asiakkaiden keskuudessa. Liittymäsopimuksia on jo yli tuhat. Valokuituyhtiön perustamiselle oli selvä asiakkaiden tarve.

Tiedonsiirto kasvaa valtavasti lähivuosina

Tulevaisuudessa tiedonsiirron määrä tulee kasvamaan erittäin paljon. Useat teleoperaattorit ja asiantuntijat arvoivat, että 4G yhteydet eivät tule riittämään. 5G verkkokaan ei tuo parannusta 2020-luvulla, koska sen tukiaseman signaalin kantama on vain sata metriä vapaassa tilassa.

Television ja internetin lähentyminen voimistuu. Jo nyt Japanissa ja Koreassa on valmiina 8K televisioiden prototyypit, jotka vaativat vähintään 120 Mbits valokuituyhteyksiä.

Etelä-Karjala/Suomi ja Euroopan Unionin tavoitteet

Euroopan komissio asetti syyskuussa 2016 tavoitteeksi, että jokaisella kotitaloudella ja yrityksellä EU:n alueella on sadan megan yhteydet ja gigan yhteydet ovat saatavissa. Saimaan Kuitu toteuttaa jo nyt EU:n tavoitteita.

Maailmalla valokuituverkkojen rakentamisessa on menossa selvä buumi. Joka puolella maailmaa rakennetaan nyt kuluttajille ja yrityksille valokuituyhteyksiä. Lisääntyvä rakentamien saattaa myös nostaa valokaapeleiden hintoja, koska valokuidun tuotantokapasiteettia on nyt liian vähän maailmassa.

Suomessa valokuituliittymien määrä on suhteellisen alhainen vain noin 4 % kaikista laajakaistaliittymistä. Vastaavasti Ruotsissa sama luku on 46 %. Suomessa valokuituverkkojen rakentaminen tulee vauhdittumaan uuden laajakaistalain myötä. Lisärahoitusten päätösten tarve kasvaa voimakkaasti vuoden 2018 aikana, koska silloin nykyiset tukirahat ovat loppumassa.

Etelä-Karjalassa Taipalsaaren ja Savitaipaleen kunnat ovat näyttäneet koko maakunnalle esimerkkiä, miten nopeiden ja toimintavarmojen valokuituyhteyksien haaveista tehdään totta. Lemi on tullut Saimaan Kuituun mukaan ja pääsemme aloittamaan ensi kesänä myös valokuituyhteyksien tarjonnan lemiläisille. Saimaan Kuidun osakassopimuksen mukaan: ”Periaatteena on, että yhtiöön voidaan ottaa uusia kuntia tai kuntayhtymiä osakkaiksi.” Tämä on hyvä linjaus ja tienviitta myös muille kunnille ja kuntayhtymille.

Digitalisaatio ja uusi valokuitulaki

Digitalisaatio etenee kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja se on kehityksen moottori sekä Suomen ja oman alueemme kilpailukyvyn edellytys. Suomen ja oman alueemme pitää olla eturintamassa nopeiden ja laadukkaiden valokuituliittymien saatavuudessa. Tätä varten tarvitaan välttämättä uusi valokuitulaki, jotta koko Suomi voidaan seuraavan kymmenen vuoden aikana nostaa uudelle tiedonsiirron tasolle.

Saimaa Kuidun auttaa omistajakuntiaan ja niiden asukkaita sekä yrityksiä olemaan kehityksen kärjessä

Saimaan Kuidun visio on poistaa takapajula alueeltamme ja rakentaa Suomen nopeimmat valokuituyhteydet, jotka auttavat omistajakuntia ja sen asukkaita sekä yrityksiä olemaan kehityksen kärjessä. Saimaan Kuidulla on tässä tehtävässä loistava tulevaisuus edessä.

Saimaan kuidun voimavara on yhtiön oma henkilöstö, yhteiskumppanit ja omistajakunnat

Saimaan Kuidulla on pieni oma ydinhenkilöstö. Saimaan Kuitu toimii verkostomaisesti yhteistyössä useiden kumppaniyritysten kanssa. Suuri kiitos kuuluu Saimaan Kuidun omalle henkilöstölle ja kumppaniyritysten henkilöille yhtiön ensimmäisen tilikauden tavoitteiden saavuttamisesta.

Kiitos kuuluu myös omistajakunnille, jotka ovat aktiivisesti tukeneet Saimaan Kuidun työtä. Hallituksen jäsenet, kunnanjohtajat ja muut kuntien virkahenkilöt ovat auttaneet Saimaan Kuitua, kiitos teille kaikille!