Kysymyksiä ja vastauksia

Yleiset kysymykset ja vastaukset

Kiinteistöni sijaitsee valokuituverkon rakennussuunnitelman ulkopuolisella alueella, onko minun mahdollista saada valokuituliittymä?
Jos valokaapeli kulkee lähellä, mutta ei kuitenkaan ulotu kiinteistöllenne, on Teillä ehkä kuitenkin mahdollisuus saada valokuituliittymä. Rakentamisen päätös riippuu siitä löytyykö alueelta tarpeeksi valokuituliittymän ottajia – kysy naapureidesi kiinnostusta asiaan, nyt aktiivisuus kannattaa!

Onko mahdollista saada valokuituliittymä vapaa-ajan asunnolleni?
Vapaa-ajan asunnot, jotka sijaitsevat rakennettavalla valokuituverkon alueella voivat tilata valokuituliittymän siinä missä vakituiset kiinteistötkin, mutta uuden laajakaistalain mukaan vapaa-ajanasunnot eivät ole tuen piirissä, joten asiakkaan liittymämaksulla voidaan rakentaa vain 300 metrin mittainen valokaapeliyhteys runkoverkosta. Lisämetrit veloitetaan todellisten kustannusten mukaan. Toinen vaihtoehto on saada myös naapurit liittymään valokuituverkon asiakkaiksi, jolloin liittyjiä on tarpeeksi kattamaan rakentamisen kustannukset. Vapaa-ajan asuntojen valokuituliittymien rakentaminen ratkaistaan aina tapauskohtaisesti arvioimalla rakentamiskustannukset. Huomioikaa kotitalousvähennyksen saaminen teettämistänne töistä. Myös niiden vapaa-ajan asuntojen, jotka eivät sijaitse tänä vuonna rakennettavalla valokuituverkon alueella kannattaa tehdä ennakkovaraus, sillä se ohjaa rakentamista.

Nykyinen liittymäsopimukseni operaattorin kanssa on päättymässä, mitä teen?
Jos olette ajatellut hankkia langattoman tai adsl-yhteyden tilalle nopean ja varman valokuituliittymän, niin on järkevää tehdä lyhyt määräaikainen sopimus edellisen operaattorin kanssa, kunnes Saimaan Kuidun valokuituliittymä on käytettävissä.

Mitä kaivutöitä Lappeenrannan Energia Oy ja Elisa Oyj/Voimatel Oy tekivät Savitaipaleella ja Taipalsaarella?
Molemmat rakentivat alueella maakaapeliojia. Lappeenrannan Energia Oy siirsi ilmassa meneviä sähkölinjojaan maan alle, joka takaa säävarman sähkön Taipalsaaren taajamien asukkaille. Elisa Oyj puolestaan rakensi oman Mikkeliin päin Savitaipaleen kautta kulkevan runkovalokaapelin. Elisan rakentamaa valokaapelia ei voida hyödyntää asiakasliittymiä varten. Se on vain Elisan omaan käyttöön ja sen kuitukapasiteetti ei riitä asiakasyhteyksiin. Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat hyödynsivät yhteisojarakentamista oman valokuituverkoston rakentamisessa säästäen samalla kustannuksissa.

Tekniset kysymykset ja vastaukset

Kysymys

Vastaus

Miten käy sähköpostitilini jos irtisanon vanhan internet-liittymäni?
Mikäli käytössä on nykyisen operaattorisi (Sonera, Elisa, Kymp jne.) tarjoama sähköpostiosoite, joka on toimitettu sinulle internetliittymän kylkiäisenä, lakkaa tämä toimimasta samalla hetkellä kun internetliittymä irtisanotaan. Mikäli käytössäsi on operaattorista riippumaton sähköpostipalvelu kuten esimerkiksi gmail.com, live.com tai luukku.com, ei palveluntarjoajan vaihdos vaikuta sen toimintaan millään tapaa.

Sähköposti ja sen asetukset

Kuuluuko valokuituliittymään sähköpostilaatikkoja?

Valokuituliittymään ei kuulu sähköpostilaatikkoja. Ne on otettava kolmannelta osapuolelta.
Alla lähtevän postin asetukset Saimaan kuidun asiakkaille jos omat sähköpostiasetukset ei toimi.

Lähtevä posti:
– Palvelin: smtp.suursaimaa.com
– Protokolla: SMTP (portti 25)
– SSL-suojaus: ei
– Palvelin edellyttää kirjautumista: ei

Miten toimin vikatilanteissa?

Liitteessä on Saimaan Kuitu Oy:n valokuituverkon vikailmoitusprosessi
– Asiakkaan vastuulla olevat asiat vian etsimisessä –
Saimaan Kuidun valokuituverkon vikailmoitusprosessi ja asiakaspalveluprosessi