Miksi liittyä valokuituverkkoon nyt?

Kaikki tietoliikenne perustuu valokuituun

Operaattoreiden ja eri maiden välisissä runkoverkoissa valokuitua on käytetty jo lähes 35 vuotta.

Aiemmin on riittänyt, että yhteys teleoperaattorilta kotiin on toteutettu käyttäen joko puhelinkaapeleita tai langatonta yhteyttä. Nämä tekniikat kuitenkin muodostavat pullonkaulan, joka heikentää yhteyden laatua ja nopeutta kodin/yrityksen ja internet-verkon välillä.

Yhteystekniikoita joudutaan päivittämään parin vuoden välein se on maksanut ja maksaa jopa enemmän kuin valokuituyhteys. Käytön lisääntyminen ja yhteysnopeuksien kasvu edellyttää, että valokuitu on tuotava lopulta jokaiseen kotiin saakka.

Joka puolella maailmaa rakennetaan tällä hetkellä kotien ja yritysten valokuituyhteyksiä.

Myös langattomat yhteydet perustuvat runkoverkoltaan valokuituun. Esimerkiksi soittaessasi matkapuhelimella, ainoastaan puhelimen ja tukiaseman välinen liikenne muodostetaan radioteitä käyttäen. Ensimmäisestä mahdollisesta tukiasemapaikasta puhelu siirtyy valokuituverkkoon.

Yhdellä kertaa rakentaminen on edullista

Valokuitukaapeleita kulkee melkein jokaisen tien varressa, mutta olemassa olevista kaapeleista ei voida rakentaa yhteyksiä koteihin, vapaa-ajanasuntoihin ja yrityksiin. Saimaan Kuitu rakentaa runkoverkon, liityntäverkon ja kuitukeskuksen Savitaipaleelle, Taipalsaarelle ja Lemille, josta jokaiselle tilaajalle tuodaan oma valokuitu.

Valokuitua ei voi haaroittaa samalla tavalla kuin esimerkiksi vesijohtoa ja sen vuoksi verkkoon on hankalaa ja kallista liittyä rakentamisen jälkeen. Myöhemminkin voi liittyä, mutta kustannukset ovat silloin pahimmillaan tuhansia euroja ja nämä kustannukset ovat kokonaisuudessaan tilaajan vastuulla.

Valokuitukaapeli ei itsessään ole kovin kallista, mutta verkon suunnittelu, tielupien hakeminen ja maanrakennustyöt maksavat.

Katso miten valokuitua aurataan maahan

Langaton ei riitä huomiseen

Parhaillaan markkinoidaan langattomia 450, 3G- ja 4G-yhteyksiä siellä missä mahdollisuutta kuituliittymiin ei ole. Kuitenkin fysiikan lait osoittavat, että langattomien yhteyksien siirtokapasiteetti loppuu pian.

Tietoa ei voida siirtää käytettävissä olevalla taajuuskaistalla enempää kuin mitä Shannonin teoreema sallii. Tämä aiheuttaa sen, että taajuudet ruuhkautuvat liikenteen kasvaessa. Etenkin maaseudulla tämä on ongelma, kun tukiasemat ovat etäällä toisistaan. Kaupungissa tilanne on hieman parempi, sillä tukiasemia voidaan tarvittaessa asentaa muutaman sadan metrin välein.

Langattomat yhteydet helpottavat elämää, mutta tukiasemat tarvitsevat aina tulevaisuudessa valokuiturunkoyhteyden.

Rakentaa tarvitsee vain kerran

Valokuituverkko on erittäin pitkäikäinen ja sitä voidaan käyttää vähintään 50-100 vuotta. Vuosikymmeniä sitten rakennetut ensimmäiset kuituverkot ovat edelleen käytössä ja yhtä nopeita kuin nyt rakennettavat verkot.

Valokuidun kapasiteetin laajennettavuus on käytännössä rajaton. Kun tarve ja nopeudet tulevaisuudessa kehittyvät, voidaan kuituverkkoa päivittää pelkkiä päätelaitteita vaihtamalla.

Valokuituverkon ylläpito on rakentamisen jälkeen edullista. Kaapelit ovat maan alla suojassa tuulelta ja tuiskulta. Yksi kuitukeskus riittää palvelemaan koko kuntaa ja kuluttaa vähemmän sähköä kuin monet nykyiset puhelinkeskukset.


Liittyminen on edullista nyt

Liittyminen valokuituverkkoon on edullista silloin, kun se rakennetaan yhdellä kertaa moneen kotiin, vapaa-ajanasuntoon ja yritykseen. Liittyminen ei edellytä palvelujen tilaamista. Jos tilaa varausliittymän niin yhteys voidaan kytkeä käyttöön vasta myöhemmin.

Hinnat ovat kaikille samat riippumatta siitä missä tai kuinka kaukana asut. Hintaan kuuluu kiinteistön valokuitukaapeli, kuitumuunnin/reitittimen asennus ja käyttöönotto. Kun asentaja lähtee pois kiinteistöstä, niin internetyhteys ja kuitumuuntimessa/reitittimessä oleva wifi toimii langattomasti.

Miten saan valokuidun kotiini?

1. Tee ennakkovaraus.

2. Tee liittymäsopimus.

3. Kerro Saimaan Kuidusta myös naapureillesi. Verkkoa rakennetaan siellä, missä asukkaat ovat kiinnostuneita liittymään verkkoon.

 

Tee oma ennakkovarauksesi tästä