Miksi kuituverkkoa rakennetaan?

Toimiva yhteys on jokaisen perusoikeus

Kuituliittymä on jokaisen kodin, vapaa-ajan asunnon ja yrityksen perusliittymä, aivan kuten sähkö-, vesi- ja puhelinliittymäkin ja se nostaa kiinteistösi arvoa. Kuituliittymä ei ole pelkästään nettiyhteyksiä varten, vaan se mahdollistaa aivan uudenlaisten palvelujen käyttämisen.

Tilaamalla liittymän ajoissa olet suoraan vaikuttamassa yhteyden saatavuuteen asuin- ja yritysalueellasi ja olet osaltasi edistämässä maaseudun tulevaisuutta. Valokuitu on ainut keino varmistaa, että taajamien lisäksi myös harvaan asutulla Savitaipaleen, Taipalsaaren ja Lemin maaseudulla pysytään mukana tietoyhteiskunnan kehityksessä.

Kuitu kotiin – mikä se on?

tabletti

Huippunopea Internet

Saimaan Kuitu mahdollistaa huippunopean 100 megabitin (100 Mbit/s) nettiyhteyden, joka on yhtä nopea sekä kotoa verkkoon että verkosta kotiin päin. Koska kehitys ei lopu tähän, rakennetaan verkko jo alusta asti mahdollistamaan myös 1000 megan eli gigabitin (1 Gbit/s) yhteydet.

Pitää muistaa, että käytännössä nopeutta tärkeämpää on valokuidun luotettavuus ja yhteyden tasalaatuisuus – yhteys toimii aina. Maanalainen kaapeli on myös suojattu esimerkiksi tuholaiseläinten varalta.

Tulevaisuudessa nopeudet nousevat ja nykyisten nopeuksien hinnat sitä myöten laskevat.

Valokuitu mahdollistaa myös nämä

Huomisen palvelut

Vielä 10 vuotta sitten nettiä käytettiin kodeissa puhelinmodeemien välityksellä. Mieti miten esimerkiksi Google, Wikipedia, Facebook, verkkopankkipalvelut ja Youtube ovat muuttaneet elämäämme aivan viime vuosien aikana. Uusia palveluja syntyy verkkoon jatkuvasti lisää – kehitys kiihtyy koko ajan.
eAhtäri – katso videolta mitä asioita voit hoitaa kotoasi

Vanhuspalvelut

Kotona asuva vanhus tarvitsee tukea, turvallisuutta ja virikkeitä. Valokuidun avulla voidaan järjestää kaikkea tätä ja enemmänkin.

Juankoskella on jo aloitettu etäkotipalvelun tarjoaminen syrjäseutujen ikääntyville helppokäyttöisillä näköpuhelimilla. Palvelun avulla kotipalvelun henkilöstö voi videoneuvotteluyhteyden kautta olla yhteydessä vanhukseen vaikka useita kertoja päivässä. Ilman valokuitua palvelua ei voitaisi toteuttaa, koska yhteyden on oltava luotettava.

Katso miten näköpuhelin toimii Juankoskella

Terveydenhuolto

Valokuidun mahdollistama videokuvayhteys tuo terveyspalvelut tulevaisuudessa kotiin ja etäsairaanhoito on valokuituyhteyksien ansiosta arkipäivää jo esimerkiksi Oulun seudulla.

Terveydenhoitajan kotikäynnillä voidaan olla kuvapuhelinyhteydellä kontaktissa erikoislääkäriin missä tahansa. Lääkärit haluavat nimenomaan nähdä potilaansa yhteyden avulla, pelkkä ääni ei yleensä riitä. Tuntuma tällaisissa tilanteissa on valokuituyhteydellä niin hyvä, että asiakkaat usein unohtavat keskustelevansa lääkärin kanssa etänä.

Etäopetus ja koulu

Etäopetus antaa mahdollisuuden tasa-arvoiseen opiskeluun kotipaikasta riippumatta. Oppilaitokset hyödyntävät nopeaa nettiyhteyttä tarjoamalla uudenlaisia tapoja opiskella, esimerkiksi kielikursseille voi osallistua kotoa. Valokuituliittymän tilaajana olet mukana mahdollistamassa erilaisia kurssivalintoja myös kyläkouluille.

Yritykset maaseudulla

Valokuitu on maaseudun yrityksille jopa elintärkeä. Sen avulla päivittäinen yhteydenpito, markkinointi, tiedonsiirto ja sähköisten palveluiden käyttö onnistuvat katkoksitta. Esimerkiksi nopeaa tietoliikenneyhteyttä vaativat videoneuvottelut ovat mahdollisia vain valokuidulla.

Etävalvonta

Erilaiset turvallisuutta lisäävät etävalvonta- ja hälytyspalvelut toimivat nopean yhteyden kautta luotettavasti. Nettiyhteydellä maatalousyrittäjä voi mistä tahansa tarkistaa, että navetassa kaikki on hyvin. Samoin omaa asuntoasi, loma-asuntoa ja yrityksen tiloja voidaan luotettavasti valvoa kuituyhteydellä joko kameravalvontana, tai erilaisilla liike-, lämpö- ja kosteusantureilla. Samalla voidaan tietenkin säätää lämpötiloja tai vaikka valaistusta.
Tulevaisuudessa vesimittarin ja kaukolämmön lukemat siirtyvät automaattisesti ja reaaliaikaisesti kunnan laskutusjärjestelmiin. Vuoto vesiputkistossa tai vedenkäyttölaitteissa voidaan havaita jo hyvissä ajoin.

Koe televisio uudella tavalla

Oletko miettinyt miksi tv-maksu muuttui yleisradioveroksi?

Televisio siirtyy hiljalleen nettiin, kun ihmiset haluavat katsoa ohjelmia silloin, kuin heille parhaiten sopii. YLE aloitti ensimmäisenä suomalaisena televisioyhtiönä ohjelmiensa nettijakelun 22.4.2013. Yhdysvalloissa vastaavat palvelut ovat olleet arkipäivää jo tovin. Norjassa netin tv-palveluja käytetään kolme kertaa enemmän kuin nyt Suomessa.

Laajakaista-tv:llä voit katsoa ohjelmat silloin kun itse haluat. Se tuo runsaan valikoiman maksuttomia ja maksullisia tv-kanavia ja mahdollistaa HD-teräväpiirtolähetykset. Lähetysten vastaanottamiseen ei tarvita antennia vaan lähetykset välitetään internet-liikenteenä.

Monissa tv-palveluissa kaikki kanavat tallentuvat automaattisesti jopa kaksi viikkoa taaksepäin, joten voit katsoa ohjelmasi silloin kun sinulle parhaiten sopii.

Verkossa toimivista palveluista on helppoa ja edullista vuokrata elokuvia, sarjoja, dokumentteja ja lastenohjelmia – totta kai teräväpiirtolaadulla ja ilman ärsyttäviä mainoksia.

Tv-palveluja
BLC TV
Netflix, Maxivision, Elisa Viihde, Apple TV

Sisältö tulee pilvestä

Palveluna ostetut ohjelmistot, tv-palvelut, elokuvat, musiikki ja sähköiset kirjat siirtyvät hiljalleen pilvipalveluiksi eli netin kautta käytettäviksi. Palveluita ja ohjelmistoja ei enää ladata omalle koneelle, vaan niitä voidaan käyttää alustasta riippumattomasti esimerkiksi nettiselaimessa.

Pilvipalveluiden käyttö on hyvin edullista ja helppoa. Ohjelmapäivitykset tapahtuvat automaattisesti, voit käyttää tiedostojasi mistä vain, eikä sinun tarvitse itse huolehtia varmuuskopioinnista.

Puhelin, joka ei pätki

Skype- ja videopuhelut toimivat luotettavasti valokuidun kautta.

Miksi ottaisin valokuidun, vaikka nykyinen yhteyteni tuntuu riittävän tällä hetkellä? Lue miksi verkkoon kannattaa liittyä nyt