Tekniset tiedot

Mitä valokuitu on?

Valokuitu on hiuksenhieno lasista vedetty kuitu jota pitkin tietoa siirretään laservalon avulla. Pienen vaimennuksen ja suuren kaistaleveyden ansiosta valokuidun tiedonsiirtokyky on valtava kuparikaapeliin tai langattomiin yhteyksiin verrattuna.

Valokuidun tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, lähes rajaton kapasiteetti ja valmius tulevaisuuden digitaalisten palvelujen käyttöön. Etäisyys tai yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei vaikuta yhteyden laatuun tai nopeuteen.

Valokuitu on perinteisiä kuparikaapeliyhteyksiä luotettavampi. Se ei johda sähköä, jolloin ukkonen ja muut sähköiset häiriöt eivät vaikuta sen toimintaan.

Verkon rakenne

Saimaan Kuidun valokuituverkko muodostuu runkokaapeliverkosta, johon tehdään haarotuksia taajamassa 100 – 200 metrin, haja-asutusalueella 200 – 700 metrin välein. Sekä Savitaipaleelle, Taipalsaarelle ja Lemille tulee oma kuitukeskus ja jokaiseen kuidun tilanneeseen asuntoon, vapaa-ajanasuntoon tai yritykseen kytketään vähintään yksi kuitu/liittymä. Runkoverkko jakautuu tonteilla kiinteistövalokaapeleihin, jotka ovat 30 – 50 metrin pituisia. Tonteilla kaapelisyvyys on 20 – 30 cm. (Kohteesta riippuen matalammallakin kivijalan vieressä.)

Saimaan Kuidun ensimmäinen asiakasliittymä oli toimintavalmiina joulukuussa 2015.

Liitäntäverkon haaroituspisteisiin jätetään vapaita kuituja. Mikäli verkkoon haluaa liittyä kunkin alueen rakentamisen päätyttyä, on tilaajan maksettava kuidun rakentaminen tällaiselle haaroituspisteelle itse.

Kuituverkon rakentaminen

Valokuitukaapelia rakennetaan auraamalla tai kaivamalla se noin 70 cm syvyyteen teiden ja katujen varsille. Saimaan Kuitu hakee suunnitellun reitin vaatimat luvat tiehallinnolta, suostumukset maanomistajilta ja yksityisteiden tienhoitokunnilta.

Jokaiseen taloon tuodaan alueen haaroituspisteeltä oma valokuitu.

Ennen rakentamista Saimaan Kuidun projektipäällikkö käy kiinteistön omistajan kanssa läpi kaapelin suunnitellun reitin pihamaalla ja arvioi tarvittavan kiinteistökaapelin pituuden, joka merkataan punaiseen puukeppiin tontin rajalle. Taajamissa valokuitukaapeli jätetään maarakennusurakoitsijan toimesta tontin reunalle. Kiinteistön omistajan vastuulla on kaivaa valokuituvalokaapeli kiinteistön tontin alueella seinän viereen siihen paikkaan mihin Saimaan Kuidun projektipäällikkö oli yhdessä kiinteistön omistajan kanssa paikan arvioinut.

Haja-asutusalueilla valokaapeli voidaan tuoda hiekkatieosuuksilla aivan kiinteistön lähelle, josta kiinteistön omistaja vastaa valokaapelin tuomisesta sopivaan paikkaa, josta se saadaan kiinteistöön sisälle. Saimaan Kuitu ei vastaa valokaapelin asennuksesta kiinteistön pihamaan nurmikolla, asfaltti- tai kivetystenosuuksilla, vaan näistä töistä vastaan kiinteistön omistaja.
Tarvittaessa kiinteistön tontin alueen valokaapelin kaivamisen voi tilata Saimaan Kuidun yhteistyökumppaneilta.

Kiinteistön omistaja vastaa siitä miten läpivienti tehdään kiinteistön sisälle joko poraamalla seinän läpi tai käyttämällä olemassa olevaa putkitusta. Kiinteistön omistaja vastaa valokaapelin viemisestä kiinteistöön sisälle siihen paikkaa, johon asennetaan kuitumuunnin/reititin. Saimaan Kuidun alihankkija voi myös tehdä läpiviennin ja valokaapelin sisäänviennin kiinteistöön erillistä korvausta vastaan.

Kiinteistön sisällä valokuidun pää hitsataan kiinni kuitumuuntimen/reitittimen takaosaan. Vanhoissa kiinteistöissä joissa ei ole CAT 6 internetkaapelointia, valokaapeli ja kuitumuunnin/reititin on helpoin tuoda ja asentaa päätelevision taakse. Kuitumuunnin/reitittimessä on langaton wifi vakiona, joten vanhoissa kiinteistöissä päätelevision takana seinällä langaton wifi-laite on keskeisellä paikalla.

Uusissa kiinteistöissä joissa on CAT 6 internetkaapelointi tai muuten kiinteistön omistaja haluaa kytkeä kiinteästi laitteita verkkoon, paras paikka kuitupäätelaitteelle on kiinteistön CAT 6 kaapeleiden keskipiste. Tästä lähtee kiinteistön oma sisäverkko, josta asiakas huolehtii itse. Tarvittaessa sisäverkon kaapeloinnin voi tilata Saimaan Kuidun yhteistyökumppaneilta.

Lisätietoja saatte alla olevasta asennusohjeesta:

Saimaan Kuitu, asennusohje 2020

Lisätietoa Saimaan Kuidun kuituliittymän toimituksesta

kuituja-rakissa

Saimaan Kuidun kuitumuunnin

Kuituliittymän toimitukseen kuuluu kuitumuunnin (kodin päätelaite) ja IPTV-laite. Kuitumuuntimeen voit kytkeä useita verkkolaitteita kuten tietokoneen, langattoman verkon WLAN-tukiaseman tai älytelevision.