Kuituliittymän toimitus

Muista, ettei kuitukaapelia ei saa koskaan taittaa jyrkälle mutkalle eikä katkaista itse.

Verkon suunnittelu

Saimaan Kuitu hakee suunnitellun reitin vaatimat luvat tiehallinnolta, suostumukset maanomistajilta ja yksityisteiden tienhoitokunnilta.

Tonttikatselmointi

Ennen tontilla tapahtuvaa urakointia käy verkkosuunnittelija suorittamassa tonttikatselmoinnin. Katselmoinnissa katsotaan asiakkaan kanssa paras reitti kaapelille. Suunnittelijalta saa myös vinkkejä kuitumuuntimen (kotipäätelaite) sijoitukseen ja mahdollisen sisäverkon rakentamiseen.

Kaapelin urakointi

Valokuitu urakoidaan tien reunaan tai ojaan kaivamalla tai auraamalla. Jos maa on kivikkoista tai alueella on paljon muita kaapeleita, maata kaivetaan. Kun maata aurataan, niin kaapeliaura leikkaa maahan kapean ja noin 70 cm syvän uran. Samalla aura laskee uran pohjalle kuitukaapelin ja kaapelista varoittavan varoitusnauhan. Urakoinnin jälkeen jäljet tasoitetaan ja kulkureitti jää aina siistiin kuntoon. Kaapelit jäävät Saimaan Kuidun omistukseen, joka vastaa niiden normaalista huollosta ja ylläpidosta.

Kaapelireitin merkintä

Valokuituverkko tulee olemaan käytössä kymmeniä vuosia ja kaapelireitit dokumentoidaan tarkasti rakennusvaiheessa GPS-koordinaatein. Saimaan Kuitu on velvollinen järjestämään muille urakoitsijoille kaapelireittidokumenttien jaon ja kaapelinäytön aina, kun urakoidaan asennettujen kaapelireittien läheisyydessä. Älä koskaan kaiva ilman sähkö, puhelin ja valokaapeleiden näyttötietoa.

Asennus kiinteistöllä

Saimaan Kuitu – Valokuituverkon asentamisohje tontille ja kiinteistössä

Liitoskohtiin ja talon seinustalle jätetään noin 5 – 10 m vapaata kaapelia kiepille työvaraksi asennuksia ja kuituhitsauksia varten. Ylimääräinen kaapeli haudataan asennuksen jälkeen maahan, mahdollisia muutostöitä varten.

Kiinteistön seinään porataan noin 20 mm läpivientireikä viistoon 45 asteen kulmaan riippuen kunkin valokaapelialueiden kaapelityypeistä. Myös kiinteistöön rakennusvaiheessa jätettyjä putkia voidaan käyttää. Putken halkaisijan tulee olla vähintään 20 mm ja mutkien taivutussäteen korkeintaan 20 cm.

Talon sisällä valokuidun pää hitsataan kuitupäätelaitteen takaosaan, jossa on wlan-tukiasema (wifi). Jos asiakas haluaa Saimaan Kuidun wifi-laitetta laajemman kantavuuden wlan-verkolle, niin näitä laitteita ja niiden asennuksia on saatavissa Saimaan Kuidun kumppaniyrityksiltä.

Valokaapelin maadoitus ja suojautuminen ukkosvaurioilta

Taajamissa kiinteistökaapeli on metallitonta, joten maadoitusta ei tarvitse tehdä.
Haja-asutusalueilla kiinteistökaapeli on metallista, joten maadoitus on tehtävä viestintäviraston ohjeen mukaisesti.

Silloin kun valokaapeli tulee pää-tv:n lähelle, maadoitus on hyvä tehdä talon seinän ulkopuolella ja asentajan valokaapeliin asentama maadoitusjohdin pitää yhdistää kiinteistön omistajan toimesta kiinteistön maadoituksen kokoomakiskoon. Jos valokaapeli kuitupäätelaite sijoitetaan talojakamoon, niin asentajan valokaapeliin asentama maadoitusjohdin pitää yhdistää kiinteistön omistajan toimesta kiinteistön maadoituksen kokoomakiskoon.

Haja-asutusalueilla kiinteistön valokaapelin läpivienti kannattaa antaa Saimaan Kuidun asentajan tehtäväksi erillistä korvausta vastaan.
On suositeltavaa, että kuitumuuntimen sähkönsyöttö kytketään joko ylijännitesuojaan tai UPS-laitteeseen. Ukkosen hajottaman laitteen vaihto uuteen on asiakkaalle aina maksullinen. Kytke aina kuitenkin ukkosilmalla kuitumuunnin/reititin pois sähköverkosta. Se on varmin tapa suojata ukkosherkät laitteet.

Käyttöönottopalvelu

Asennuksen jälkeen valokuituyhteys mitataan ja siitä jää mittausdokumentti Saimaan Kuidulle. Asentaja testaa internetyhteyden ja liittymä on valmis käyttöön. Asentamisaika on noin kaksi tuntia ja Saimaan Kuidun asiakaspalvelupäällikkö sopii asennusajan kanssanne.

Lisäpalveluina oleva IPTV-palvelujen käyttöönotto on tehtävä omatoimisesti kiinteistön omistajan toimesta tai siihen on saatavissa apua maksua vastaan Saimaan Kuidun kumppaniyrityksiltä.
Muistathan, että asiakas huolehtii itse omasta sisäverkosta, virusturvasta ja palomuurista.

Huom!
Asennuksen yhteydessä saat viisi metriä pitkän ns. vianrajoituskaapelin, toimintamalliohjeen vikatilanteissa ja varautumisesta ukkosilmoihin. Pidä tämä vianrajoituskaapeli ja ohje lähellä kuitupäätelaitetta.